Көркем еңбек ПББ тест сұрaқ-жaуaп 1-нұсқа
№1вариант
1 Оймен жұмыс жасағанды ұнататын адамдар. Зерттеушілік
2 Электр қуатымен жұмыс жасайтын аспаптарды электр желісінен ажырату тәртібі. Құрғақ қолмен
3 Бұйым бөлшектерін қандай бағытта үтіктеу керек. Бойлық жіп бағытымен
4 басы үшкір заттарды сақтау тәртібі. Тартпада ұста
5 Электр машиналарымен жұмыс жасар кезде алдымен не істеу керек. Ақауын тексеру
6 Лавсан матасын үтіктеу кезіндемаксималды температура. 170
7 Сәтендік тоқумен өнірілген маталардың қасиеттері. Жақсы жиырылады.
8 Кашемир, фланель,бумазия, шотланка маталары тоқылатын өрілуі түрі. Саржалық
9 Тұт жібек құртының қуыршақтарын неше күннен кейін жинайды. 8-9
10 Шарықты қалпақшаның құрылысы. Сұққы,ойық, бұрама, корпус, серіппе, ысырма
11 Торлау кезінде тігімді нешінші реттілікке қою керек. 0-ге
12 Жұқа маталардан дайындалған бұйымды нешінші номерлі инемен тігеді. 70-80-75
13 Машина инесінің құрылысы. Қолба, стержен, ұзын және қысқа ойық
14Алғашқы тігін машинасын шығаратын зауыт ашылған Ресейдің қаласы. Подольск
15 Ресейдегі Подольск қаласында «Зингер зауыты» ашылған жыл. 1900
16 Тігін машинасында басқышқа (аяққа) қысымды күшейту арқылы тігістің жылдамдығын жоғарылатады. Аяқ жетекті машина
17 Екі тығырықтың арасындағы жіпті ұстап тұратын жіп реттеуіш. Жіп тартқыш тығырық (шайба)
18 Экономист грек тілінен енген «Эйкос» «Номос» деген сөздердің мағынасы. Шаруашылық заңы
19 Тігін машинасының шусыз жұмыс жасауы……. байланысты. Күтіміне
20 Тігін машинасына арналған алабұйым. Бауды бүгіп тігетін табан
21 Машинаның жұмысшы бөлігін қозғалысқа келтіру қондырғысы. Жетек
22 Бел сызығының айналдыра алынатын өлшем. Жба
23 Жеңді қиық шетінен қанша мм қалдырып көктейді. 10-15мм
24 Толық жазылатын өлшем. Бұйымның ұзындығы
25 Артқы бойдың қынамалық тереідігінің өлшемі. 3см
26 Блузканы өңдегенде көктеуді неден бастау керек. Бүкпелерді көктеуден
27 Өлшем алуда белді алдын ала жіппен буып қою себебін анықтаңыз. Бел сызығын табу үшін
28 Әдіпті қалтаның жоғарғы жағы үшін қалдырылатын қосымша. 3-4 см
29 Ұлттық сипаттағы осы заманғы киімдер стилі. Этникалық
30 Машина тігістерінде бөлшектерді біріктіріп, соңында қайыру. Әдіптеп тігу
31 Өңдеу барысында дымқыл жылулық процесі қандай сатылардан тұрады. Жұмсарту, бекіту
32 Сырт көрінісі кең етекті белдемшені еске түсіретін шалбар. Пллацо шалбар
33 Қалтаны негізгі бөлшекке жапсырып тігуде қолданылатын. Көктеп тігу
34 Вискоза талшығынан амиакты мыс талшығынан жасалған материалдарды дәке мата, қойып қанша С-та үтіктейді. 160-180
35 Мата негізді бір жағы желімді аралық төсем. Дублерин
36 Белдемшені кез келген фосонда тігу үшін негізгі сызбада пішім бөлшектеріндегі қандай қағиданы біліп алу керек. Сызық бағыттарының өзгеру қағидасын
37 Тауар түрлеріне, оның қасиеттеріне сипаттама беруші. Сатушы-консультант
38 Ауылшаруашылық жұмысын жоспарлау және ұйымдастырумен айналысатын маман. Аграном
39 Психолог Д.Холанд теориясы бойынша кәсіби орта тип саны. 6
40 Жоғарғы деңгейлі кәсіби жарамдылық. Қабілеттілік
41 Барлық уақытта тұтынушыға жұмыс істейтін кәсіпкер қандай факторға байланысты. Тәуекел-сұраныс
42 Мамандыққа қойылатын кәсіби маңызды қасиеттер. Коммунникативтік кәсіби жарамдылық
43 Қаржы кәсіпкерлігінде алып сатушы зат. Ақша
44 Табыстың шығыннан артықтығын көрсететін сома. Пайда
45 Басқару принципінен, қызметінен әдісі мен технологиясынан тұрады. Менеджмент жүйесі
46 Әр түрлі өнімді шығарып өнімді шығарып сатқанға дейін жұмсалған шығынды есептеу әдісі.
Өзіндік құн калькулциясы
47 Жұмысқа қабылдануға, өзі туралы жақсы пікір тудыруға себеп болатын кәсіптік мәлімет. Түйіндеме.
48 Электр плитасымен жұмыс жасаған кездегі қауіпсіздік ережесі. Жұмыс аяқтағаннан соң электр плитаны тоқтан ажырат
49 Тез бұзылатын азық-түлікті сақтау әдісі. Тоңазтқышта сақтау
50 Үй экономикасын дұрыс жүргізу. Жоспарланған бюджет
53 Дастарқанға жеңіл тамаққа арналған шанышқыны қою тәртібі. Оң жаққа, тәрелкеге жақын, тәрелкенің үстіне
61 Атеросклерозбен ауыратын адамдар пайдаланатын көкөніс. Орамжапырақ
62 А дәрумен көп тағам. Айран
63 Жарық жерде сақтағанда зиянды ащы солонин жинайтын көкөніс. Картоп
64 В тобындағы дәрумендері едәуір көп кальций тұзды да жеткілікті көкөніс. Қықанақ
65 Отаны –Солтүстік –Батыс Үндістан, жылу мен ылғалды сүйетін мың жылдан бері өсіп келе жатқан көкөніс. Қияр
66 Жұмсақ бығарыдан тігілетін, қонышына ою-өрнек салып, табансыз, ұлтансыз, негізінен үйде киетін жеңіл аяқ киім. Мәсі
67 Маңдайы мен құлақтарының ішкі жағына түлкі терісі тігіледі де, сырты мақпалмен, пүлішпен немесе басқа асыл маталармен сырылып тысталған. Тымақ
69 Бағалы аң терісінен тігілген бас киім. Бөрік
70 Жағасы құлын терісінен тігіліп, ұзартылған тон. Жарғақ тон
№2 вариант
1 Ыдысты сұйықтыққа толтырғанда ернеуіне қанша см жеткізбейді. 4-5 см
2 Ыстық сұйықтармен ( су,сорпа,ж/е т.б) жұмыс істегенде. ыдыстың ішіндегі сұйықтық ернеуінен аспау керек.
3 Тігін машинасында үтікте күтпеген жағдайлар орын алғанда. ток көзінен ажырату
4 Қайнап жатқан қазанның қақпағын ашу тәртібі . өзіңнен ары
5 Тігін инесімен жұмыс жасаған кездегі қауіпсіздік ережесі . арнайы қорапқа не инее қорапқа сал
6 Костюмдік жүн маталық қалыңдығы мен тығыздығына байланысты жібек жіп нөмірлері таңдап алынады . 100,65
7 Сәтендік тоқумен өрілген маталардың қасиеті . жақсы жиырылады
8 Жұқа тығыз, полотналық әдіспен тоқылған мақталы мата . поплин
9 Полотналық тоқыма айқаспаларының қалың және үлпілдек жіптердің атауы . арқау жіп
10 Тігін машинасының инесінің құрылысы. колба, оқташа,ұшы.
11 Алғашқы тігін машинасының жобасын ұсынды. Лянардо да Винчи
12 Жіпті босатып , немесе қатты тартып реттейтін бөлшек. реттеуіш
13 Жіп катушкасынан келген жіпті ұстап тұратын бөлшек. Тартқыш тығырық
14 Тігін машинасының ең алғаш жобасын ұсынды. Лянардо да Винчи
15 Ең алғаш жоғары және төменгі жіптен тұратын шөрнекті машинасын ұсынған кім. Уолтер Хаит
16 Ең алғашқы жоғарғы ж/е төменгі жіптен тұратын шөрнекті машинаны ұсынды. Уолтер Хаит
17 Қазіргі замандағы машинаның негізін салған американдық инженер . Исан Зингер
18 Кестелеу тігісі кезінде машинаның жылдамдығын қалай жүргізеді . азайтып
19 сұққы , ойың, бұрама, корпус, серіппе ,ысырма. Шарықты қалпақшасының құрылысы
20 Ең алғаш жоғарғы , төменгі жіптен тұратын шөрнекті машинасы ойлап табылған жері. Америка
21 Жасырын тігім кезінде ирен тәріздес иненіңмені қаншаға тең. 2-3 см
22 Алдыңғы жағынан мойынның иық ылдиы бойымен кеуде безінің шығыңқы нүктесіне дейін. кеуде биіктігі
23 Блузканы өңдегенде көктеуді неден баспау керек . бүкпелерді көктеуден
24 «жартылай бел айналымы нық » әдептік таңбасын анықтаңыз. ЖБа
25 Жартылай жазылатын өлшемдер. ЖМа
26 Бел сызығына айналдыра алынатын өлшем. ЖБа
27 Жең бөлшектерін параллель ажырату арқылы қандай фосондағы бөлшек пішімдерін алуға болады. Фонарик, кең қанатты, жиырмалы
28 Дымқыл – жылулықпен өңдеу процесі. Үтіктеу, басу, булау
29 Қалдық ең енді ұсын қолдың асты шұңқырының жанынан өлшеу. И а
30 Тұлғаға сәйкес келетін конструкцияны жасаған кезде дәл өлшемдері қалай өлшенеді. Орамы , ұзындығы, ені
31 Бөлшек қиығынан тігімге дейінгі аралық. Тігіс, ені
32 Мақта маталарын тігер алдында үтіктеуді көрсетіңіз. декатирлеу
33 Бұйымдағы иық тігістеріне қосымша . 7 млн
34 Тұлға өлшемдері . . . топқа жатады. 3
35 алдыңғы бойдың бел сызығына дейінгі ұзындығы (Албұ) Алдыңғы жағынан мойынның иық ылдиы бойымен кеуде безінің шығыңқы нүктесі арқылы бел сызығына дейін
36.Вискоза талшығынан аммиакты мыс талшығынан жалған материалдарды дәке , мата қойып қанша градуста үтіктейді 160-180 градус
37.Өсімдіктің жаңа сортын шығарумен және ауыл шаруашылығы жұмыстарын жобалы түрде жүргізумен айналысады селекционер
38.Кәсіпорындардың қандай түрлері бар өндірістік, коммерциялық,қаржылық
39.Нарықтық экономикада жағдайында жұмыс істейтін кәсіпорынды басқарудың жаңа жүйесі: маркетинг
40.Адам-көркем бейне типіндегі мамандық дизайнер
41.Тауар түрлеріне , оның қасиеттеріне сипаттама беруші сатушы-консултант
42.Инженер мамандығы қай топқа жатады:техника
43.Алдымен ойлау, содан кейін жоспарланған нәрсені бүге-шүгесіне дейін анықтап алу өңдеу:Жоспарлау
44.Табыстың шығынынан артықтығын көрсететін сома:пайда
45.Өнімді өндіру мен сатуға жұмсалған барлық ақша:өнімнің өзіндік құны
46.Экономика саласының атасы: Смит
47.Әр-түрлі өнімді шығарып сатқанға дейін жұмсалатын шығынды есептеу әдісі:өзіндік құн калькуляциясы
48.Тауар өндіруге , осы тауарды өндіруге жұмсалған еңбектен тұратын шығын:тікелей шығын
49.Пішу автоматтарында ваккумдық қондырғылардың атқару қызметі:матаны жылжытпай қстап тұрады
50.Компьютерде мәтінді тез теріп редакциялауға , өңдеуге арналған бағдарлама:Microsoft word
52.Өсімдіктерді зиянды жәндіктер мен аурулардан қорғау әдісі:агротехникалық, физикалық,биологиялық
53.Қазақ халқының дәстүрлі ыдыстары ағаштан жасалған ыдыстар:ожау, зерен,тегене
54,”Магний” минералды заты көбірек кездесетін көкқніс түрін беогілеңіз:орамжапырақ,картоп,сәбіз
56.Табиғи маталар қасиетін анықтаңыз:тез қыртыстанған, созылмалы,ауа өткізгіш
57.Кесте тігушінің негізгі құралы:жіп, калька,кергіш
61.Бүйрегі , асқазаны,ішегі,ауыратын адамдарға жеуге болмайтын көкөніс:сарымсақ
62.Халықтық медицинада бұл көкөністің бактерицидтік қасиеттері гайморит, бронхит, тыныс алу жолдарына қарсы қолданылады:
63.Адамның тәбеті нашарлайды,басы айналады, әлсірейді,бұлшықеттері және іші ауырғандағы диагнозы:дизентерия
64Нәруыздардың адам ағзасы үшін биологиялық негізгі рөлі:энергетикалық
65.Пісірілген көкөністің буын искеп ішке тарту,жоғары тыныс жолының ауруын емдеуге көмектеседі:картоп
66. А дәрумені көп тағам түрі:сәбіз
67.В тобындағы дәрумендері едәуір көп кальций тұзы да жеткілікті көкөніс:қызанақ
68.Жарық жерде сақтағанда зиянды, ащы зат-солонин жинайтын көкөніс:картоп
69.Атеросклерозбен ауыратын адамдар пайдаланатын көкөніс:орамжапырақ
70.Отаны Солтүстік Батыс Үндістан , жылу мен ылғалды сүйетін мың жылдан бері өсіріліп келетін көкөніс:қияр
№3 вариант
1Қандай балық түрінен икра алынады? Ж:Бекіре
2 Түйеден алынған сусын түрі ? Ж:шұбат
3 Стильдің неше түрі бар? Ж:4
4 Аксесуарларға не жатады? Ж: қолшатыр, шарф
5 Үйде азықтарды өлшеп алу үшін не пайдаланылады? Ж: стакан мен қасық
6 Жіп тоқыма өндірісіне түсіп , одан не жайындалады? Ж: мата
7 Қалың маталарды нөмерлі инелермен тігеді ? Ж:100-120
8 Орынжайлардың ішкі кеңістігі мен жиһазды , сәндік жасау, жабдықтардың үйлесімділігі. Ж: интерьер
9 Құрамында алколоид-кофеин бар, ол мидың қан тамырын кеңейтеді, тыныс жолдарының қызметін жақсартады. Ж: кофе
10 Бұйымдардың кесіктерін өңдейтін бөлшек. Ж: әдіп
11 Бір немесе бірнеше көкөніс түрлерінен дайындалатын тағам. Ж: салат
12 Жұқа маталарға нешінші номерлі ине пайдаланады. Ж: 90
13 Өңірдің қайырылған бөлігі? Ж: қайырма
14 Электр плитамен жұмыс істеу ережелерін білу керек: Ж:кастрөл м ен табаның түбі пеш дискісінің диаметріндей болу керек
15 Астыңғы жіп реттеуіш . Ж: шөлмек
16 Кесте тігу деген не? Ж: мата, киізге өрнек салып тігу.
17 Алжапқыш тігу үшін алынатын өлшемдер. Ж: бұйымның ұзындығы , бел шеңбері
18 «Капуста» деген сөз қандай сөзден шыққан? Ж: «капут»
19 Ұзындығы мен ені бойынша адам мүсінінің пропорциясына жақындау келетін геометриялық фигураларға келетін сыртқы кескіні. Ж: сұлба
20 Үгілмелі қамырдан жасалған бұйымдарды қандай температурада пісіреді? Ж: 180-220С
21 Саржалық айқаспамен қандай мата түрлері тоқылады? Ж:кашемир, шотланд, бәмәзи
22 Тамыр сабақты жесістерде қаедай пайдалы заттар бар? Ж: ақуыз, крахмал, қант, минерал
23 Халықтың көпшілігі тұтынатын бөрік түрі. Ж:түлкі
24 Қақпақ деген не? Ж:қалта бөлшегі
25 Халаттың оң жағына орналасқан қалта.Ж: жапсырма қалта
26 Суда тез еритін қопсытқыш. Ж: ас содасы
27 Балықты тазалап, тұз сеуіп, неге аунатып алады да өсімдік майына қуырады.Ж: ұнға
28 Дастарқан мәзіріндегі қай асты жатардан 1-2 сағат беру керек.Ж: кешкі ас
29 Төс еті кімге тартылады? Ж: күйеу балаға
30 Халықтың, дәуірдің, топтың тұрақты қалыптасқан жалпыға ортақ термині қалай аталады? Ж: костюм
31 Алжапқышты қандай матадан тіккен жөн.Ж: шыт мата
32 Иненің нөмерін неге байланысты таңдайды? Ж: мата түріне
33 Кесте тіккен кезде матаға ине иен жіпті қалай таңдайды?Ж: матаның қалың, жұқалығына
34 Дәмді және құнарлы тағам әзірлеу өнері.Ж: аспаздық
35 Неден барлық ауыру қашады мақал бар?Ж: пияздан
36 Кастрөл, қазан қандай ыдыстар топтамасына жатады? Ж:асүй ыдыстары
37 Айранды қалтаға құйып, сүзуден алынатын сүт өнімі.Ж: қатық
38 Негізгі жіп қалай орналасады. Ж: матаның ұзына бойымен
39 Электр пешімен жұмыс кезінде қандай ережені сақтау керек?Ж: қол су болмауы керек
40 Өзін ұстай білудің бекітілген тәртіп реті.Ж: этикет
41 Айқас тігіс қандай тігіс түріне жатады?Ж: шет тігіс тігуге
42 Қол жұмысын орындағанда, ескеретін қауіпсіздік ережесі. Ж: инені салуға , киімге қадауға болмайды
43 Топырақтың құнарлылығын неге байланысты бағалайды. Ж: қарашірік 44 Көпжылдық өсімдіктер тобына жататын гүлдерді қалай атайды?Ж: жабайы 45 Иініш( кокетка қай жерде орналасады? Ж: бұйымның жоғарғы жағында 46 Былғарыдан тігілген қонышсыз кебісті қай аяқкиімнің сыртынан кигізеді?Ж: мәсі 47 Матаны қатар тігіммен сырып тігуге арналған табан .Ж: сызғышты табан 48 Жоғары сатылы көк өсімдіктер тобын қандай өсімдіктер деп атайды?Ж:мәдени 49 Рагу .Ж:ұсақталып туралған шалаөнім 50 Әйел адамдардың көйлегінің алдына таққан бұйым.Ж: өңір 51 Сапасына тоқылу және өңделу түріне байланысты жібек маталардың түрлері .Ж:жеңіл және жұмсақ , қатты не жіңіл қыртыстанады. 52 Иненің сынуының себебі. Ж: иненің номері ата қалыңдығына сәйкес келмесе,матаны тартса 53 Костюм бөліктерінің шама жағынан бір-біріне қатынасы. Ж:пропорция 54 Құймақ дайындау үшін қандай қамыр пайдаланылады? Ж: сұйық 55 Тағам даярлаудың қандай негізгі әдістері бар? Ж:қыздырып өңдеу әдістері 56 Қатыққа тұз қосып кептірілген сүт өнімі. Ж:құрт 57 Қоректік заттарды сақтау үшін шикіетті қандай суға салады? Ж: ыстық суға 58 Тағамдық құндылығына қарай жармалар қанша топтарға бөлінеді?Ж:3 топқа 59 Макарон өнімдерін неше тәсілмен пісіреді? Ж: 2 60 Белдемше көне тас ғасырында нені беліне қыстырып қолданған кезден пайда болған?Ж:ақ терісін 61 Қазақ халқының негізгі азық- түліктік өнім ұзақ уақыт бойы қандай тағамдар болған?Ж:ет пен сүт 62 Тефлон ыдыстың ішкі беті тефлонмен және немен қапталған?Ж: күрделі полимер
63 Қай өнімде 50-70пайызы май мен белок бар. Ж: жаңғақ 64 Қандай балықтан котлет дайындайды?Ж: шабақ балықтан 65 Машина инесінің қызметі қандай? Ж: тігіс жүргізу 66 Эстетикалық талапқа не жатады?Ж: киімнің әдемі және сәнге сәйкес болуы 67 Жеміс ағаштарын кемірушілердің зақымдануынан қорғау барысы.Ж:әктеу 68 Қымыздығ қандай қасиеті бар?Ж: емдік 69 Құрақ түрлері қандай болады?Ж: геометриялық фигуралар тектес 70 Қандай май қоспа нан өнімдерін білесіңдер?Ж: құрамында жұмыртқасы көп өнім 71 Табиғи талшықтарға қандай өсімдіктер жатады?Ж: мақта, зығыр 72 Тұзды бутербродты дайындау үшін не қажет?Ж: ірімшік, пияз, ысталған балық, тұздықтар 73 Машина тігістерін ата .Ж: жөрмеу, бастыра тігу, әдептеу 74 Қыз- келіншектерге арнап тігілген етік:Ж: сапиян етік 75 Жұмыртқа қосылған макаронның құрамында нелер бар?Ж: жұмыртқа, сүт, май 76 Бағланның етін қазанға жілік-жілігімен қуырып даярланатын тағам.Ж:сірне 77 Фарш қандай еттен дайындалады?Ж: сан етінен 78 Жаңа сауылған бие сүті қалай аталады?Ж: саумал 79 Қымызды қалай ашытады? Ж: қымыз 80 Мал тезегіне көміп пісірген нан түрі.Ж:көмбе, таба 81 Венгрияда алжапкышты «шурц» деп атайды оны кімдер киген?Ж: ер адамдар 82 Мата неден өңделеді?Ж: талшықтан 83 Қабырға, құйымшақ кімге тартылады? Ж: ұзатылған қызға 84 Шілтерлерді тік немесе ирек тәрізді тігіспен қосып тігу үшін қандай табанды пайдаланады?Ж:тіккіш табан 85 Тігін ине конструкциясын ойлап қай ғасырда тапқан? Ж:ХІХ ғасырдың 30 жылдары Америкада 86 Жібек, крепдешин маталарды қалай үтіктеу керек? Ж: су шашып 87 Жанышқан тарыдан қандай ұлттық тағам дайындалады? Ж: май сөк 88 Машинадағы біріктіру тігістерін ата. Ж:қайыптігу, бастыра тігу. 89 Қысқы сүтке қарағанда , жазғы сүттен алынған сары майдың түсі қандай болады?Ж: сары түс 90 Матаның сапасы көбінесе ненің құрамына байланысты? Ж: талшықтардың 91 Түтікше тәріздес макарон өнімі. Ж: рожки 92 Матаның гигиеналық құрамы несімен ерекшеленеді?Ж:ауа өткізгіштігімен, жылу сақтағыштығымен . 93 Жүн маталарды табиғи жолмен қайдан алады?Ж: қой,ешкі,түйеден 94 Дайын ботқаныңисапасына қандай талаптар қойылады? Ж:біркелкі, түйіршіксіз 95 Қой жүнінен тоқылған шекпенді кімдер киген?Ж:кедейлер 96 Қалта тілігін жауып тұратын не?Ж: жапрақша 97 Қайнатылған ет тағамын мүздатқышта сақтау мерзімі.Ж:48 сағат 98 Бутербродтарды қандай жерде алып шыққан ыңғайлы?Ж:сейіл-серуендерде 99 Адам денесін құраушы материал.Ж:нәрұыздар 100 Мусс, желе жасау үшін қандай тағам желімін пайдаланады?Ж: желатин 101 Ылғалды жылулық өңдеуде , жуған кезде матаның өлшемі кішірейеді, оны қалай атайды?Ж: матаның отыруы 102 Өте жұқа маталарды қандай машина тігіспен тігеді?Ж: майда тігіспен 103Тұтас пішілген жағалар атаулары .Ж: «шәлі», «апаш» 104 Іс машинаға отырмас бұрын нені білу керек? Ж: техника қауіпсіздігін 105Синтетикалық талшықтар щикізатые неден алады?Ж: газ,мұнай,көмір қалдықтарынан 106 Сүтқоректілердің майына қарағанда, балықтың майы қандай болады?Ж:сұйық 107Ең алғаш рет тігін машинасының жобасын ұсынған кім?Ж:Леонардо до Винчи 108 Машина тігістерінің сапасына не әсер етеді?Ж:үстінгі және астынғы жіп реттеуіштердің дұрыс сабақталмауы 109 Тік белдемшеге матаның шығынын есептеу, егер БҰ 60 см болса?Ж:ені 1,5м БҰ 60 см 110 Қыздырып пісірілген көкөніс тағамдарынан қуырылған тағамдардың айырмашылығы неде ? Ж:езу арқылы 111 Қазақтың ұлттық тағамы. Ж: бауырсақ 112 Иіру фабрикаларында жүн мен жібек талшықтарынан не иіреді?Ж: жіп 113 Ең бір тұрақты, ғасырлар сүзгісінен өткен , мүлдем өзгермейтін «сәннен тыс» бүйымдар қай стильге жатады? Ж:классикалық 114 Ұнды електен өткізудегі мақсат. Ж: бөтен заттар алу 115Ресейдегі тігін машинасын шығаратын зауыт қай қалада орналасқан?Ж:Подольск 116 Көктеу деген не?Ж: машинамен тігер алдындағыәзірлік процесс 117 Киімнің киілу мерзімін ұзартып, матаның төзімділігін арттыру үшін не керек ? Ж: дұрыс күтім 118 Арнайы тігіс реттеуіш құрылғының көмегімен тігістің ұзындығы қанша мм-ге дейін өзгереді? Ж:0-4мм 119Матаның беріктігі, отыруы,драптануы қай қасиетіне жатады?Ж: физикалық 120 Матаның өңделу жолын белгіле.Ж: талшық-жіп-мата-киім 121 Көкөністің қай түрінен картоп алынады? Ж: картоптан 122 Жоғарғы сатылы көк өсімдіктертобын қандай өсімдіктер деп атайды? Ж:мәдени 123 Ыстық тағамның градусы-Ж: 50-70 124 Жеңсіз әйелдер киімі.Ж: жейде 125 Химиялық талшықтар қандай түрге бөлінеді Ж: жасанды синтетикалық 126Ұқыпсыз сақталған ұнда не пайда болады Ж: құрт 127 Тығыз әрі қалың маталарды қандай тігіспен тігеді?Ж: ірі тігіспен 128 Стеклярустың бисерден айырмашылығы.Ж:змм түтікше тәрізді 129 Құнарлы топырақты су шайып , жел айдап әкететін құбылыстыне деп атайды?Ж: топырақ эрозиясы 130 Еттің құрамында неше пайыз су мөлшері бар?Ж:45-75 пайыз 131 Көкөністерді тураудың неше түрі бар?Ж:5 132 Жеңді бұйыммен уақытша қосу тігімі.Ж: қосып көктеу 133 Машина инесіне жіпті қалай сабақтайды? Ж:ұзын науашық жағынан сабақтайды. 134 Саптама етіктің ішіне не киеді? Ж:шұлғау 135 Француз сөзі заттың сыртқы көленкесінің мағынасын білдіреді,ол не?Ж:сұлба 136 Табиғи кофе қандай ағашиың дәні?Ж: тропикалық 137 Костюм бөліктерінің шама жағынан бір-біріне қатынасы.Ж:пропорция 138 Физикалық – механикалық құрамына матаның нелері жатады?Ж: мықтылығы,қыртыстануы,төзімділігі 139 Жылу сақтағыш матаның қай қасиетіне жатады? Ж:гигиеналық 140 Баө-қалай өлшенеді?Ж: бел сызығы арқылы 141 Жаңа сауылған сүттің қандай қасиеті бар?Ж:бактерияны жоятын 142 Матаны қатар тігіммен сырып тігуге арналған табан .Ж: сызғышты табан 143 Тік белдемше киімнің қай стильіне жатады?Ж:классикалық 144 Сән киімдерін шығаратын кімдер?Ж: сәнгерлер 145 Өлшем, тәсіл,іс-қимыл бейнесі,әлеуметтік экономикалық құбылысы, бір талғамның уақытша болуы –бұл?Ж:сән 146 Бірнеше заттың көркем жиынтығы.Ж:композиция 147 Дәрігер киімі киімнің қай түріне жатады?Ж: өндірістік 148 Ылғалды жинастыру неше рет жүргізіледі?Ж:аптасына 1 рет 149 Иненің ұзын науашағы орналастырғанда қайда қарауы тиіс.Ж:машина жұмыс істеп жатқан адамға 150 Етегі тізеден жоғары келген қысқа тон.Ж:камзолша 151 Бутербродты әзірлегендегі артық тағамда ата.Ж:сүт 152 Шыңылтыр ыдыс қышқылдар мен сілтілердің әсеріне төзімді ме?Ж:төзімді 153 Көктемге дейін сақталған картопта қанша есе С дәрумені кемиді?Ж:3-4 есе 154 Табиғи жібек – өте жіңішке,нәзік жіп,оны қайдан алады?Ж:жібек құртының қуыршағынан 155 Орамжапырақты қалай турайды? Ж:шаршылап, шыбықша 156 Өңірдің қайырылған бөлігі.Ж: қайырма 157 Тамақты дайындамас бұрын міндетті түрде нені сақтау керек?Ж:тазалық-гигиеналық талаптарды 158 Сүттің ішіндегі ең құнды тағамдық заты?Ж:белоктар 159 Жеңсіз әйелдер киімі.Ж:камзол 160 Қандай ерекшеліктер арқылы матаның оң және теріс беттерін анықтауға болады?Ж:суреті жіне жылтырлығы 161 Балалар тамағына және емдәмдік тағам түріне жататын көже.Ж: асқабақ көжесі 162 Құрақ қандай фигуралардан тұрады?Ж:үшбұрыш,төртбұрыш 163 Тамыр жемісті көкқністі ата.Ж:сәбіз 164 Бұл тағамдар құрамында қант,май және жұмыртқасы көп ұннан жасалады.Ж:кондитер бұйымдары 165 Қандай ұсақ туралған ет ашық отқа пісіріледі?Ж:кәуап 166 Алжапқышқа қандай қалта өңделеді? Ж:жапсырма қалта 167 Макарон өнімдерінің пісу уақыты.Ж:20-30 минут 168 Көйлек тігуге қажетті өлшемдер.Ж:Мжо,Кжо,Кб,Абұ,Бұ 169 Киімге қойылатын талаптар.Ж:әсемділігі,ыңғайлылығы 170 Тіс тетігіқандай қызмет атқарады?Ж:матагы жылжытады 171 Картоптан, жүгеріден,күріштен және бидайдан жасалатын, ақ түстес,иіссіз әрі дәмсіз ұнтақ өнім ол не?Ж:крахмал 172 Пісірілген кондитер бұйымдарына хош иіс пен дәм беру үшін тәтті әрі хош иісті зат қосады.?Ж: ванилин 173 Сүтті пастерлеу деген не?Ж:сүтті 80-850С дейін қыздыру 174 Салқын тағамның градусы.Ж:10 175 Қай ыдысты ұқыпты ұстамаса шынысы ұшып кетеді?Ж:шаңылтыр ыдыс 176 манер,сипат,ерекшелік-бұл?Ж:стиль 177 Үшкір және өткір аспатарымен істеген кезде екінші адамға қалай беру керек?Ж:ұшын өзіне қаратып беру керек 178 Шығармашылық жоба деген не?Ж:шығармашылық жұмысы 179 Тағамды безендіруге арналған и көкөністер мен жеміс-жидектердікөркемдеп ою өнері.Ж:карвинг 180 Мерекелік жіне фуршет дастархан жасақтаудың негі згі талабы.Ж:адамдарға ыңғайлыдағдай жасау 181Ашытқылар- бұл не?Ж:микрооргрнизмдер 182Ертеде қазақтар қымызды қыз баласынына арнап ктмешек, шүберек тіккізген, не үшін?Ж:анаболу үшін 183 Алжапқыштың сызбасын қандай масштабпен сызады?Ж:М1:4 184 Картопта қанша В-1 дәрумені бар?Ж:0.12 185 Қосымша дегеніміз .Ж:еркін қонымдылыққа арналған қосымша. 186 «Гадэ» белдемшені қай стильге жатқызады?Ж:романтикалық 187 Қышқыл сүт тағамдар.Ж:айран ,сүзбе,қатық 188 Жібек шаруашылығының отаны.Ж:Қытай 189 Бұйымдарды торлауға арналған арналған бөлшек?Ж:платформасы 190 Этникалық стильге жататын киім топтамасы.Ж:ұлттық киімдер 191 Сүттің ең бағалысы.Ж:жаңа сауылған сүт 192Үй гүлдерін қалай көбейтеді?Ж:көшет 193 Егер май жанып кетсе не істеу керек?Ж:дымқыл шүберекпен өшіру 194 Лекало деген не?Ж:қағазға түсірілген үлгі
195 Итаяқ кимешекті қай жастағы әйелдер киген?Ж:40
196 Балықты тоңазытқышқа салғанда нег орайды?Ж:дәмі шықпас үшін
197 Болат ыдыстар неден жасалған ?Ж:хроникеольді болаттан жасалған
198 Ерте заманда ине орнына не пайдаланылған?Ж:балық,қылқаны,сүйек
199 Балық құрамындағы ең маңызды көрсеткіш.Ж: майлылығы
200 Қамырдың үгілуін күшейтетін компонент.Ж:май
201 Сүзбе қалай дайындалады?Ж:сүтке айран қосу
202 Вермишель қандай болады?Ж:таспа тәріздес
203 Макорон пісірудің қандай тәсілі бар?Ж:аз суға,көп суға
204 Дәмді,кенеулі қою сусын.Ж:айран
205 Жентті қандай тағамдардан дайындайды?Ж:тары,қант,май,ірімшік
206 Машинаға майдықандай мөлшерде тамызу керек ?Ж:1-2 тамшы
207 Қуыршақтағы жібек жібінің ұзындығы қанша метрге жетеді?Ж:700-800м
208 Сүзбе қалай дайындалады?Ж:сүтке айран қосу
209 Қазақстанда мақта өсетін аймақ?Ж:Оңтүстік Қазақстан
210 «Кофе» деген сөз қандай сөзден шыққан?Ж:каффы
211 Асақарт бәйбішелер қандай кимешек киген?Ж:шалма
212 Қандай киім сұлу киімге жатады?Ж:кенеп
213 Тамыр сабақты жемістерде қандай пайдалы заттар бар?Ж:крахмал,ақуыз,қант,минерал
214 Жұқа маталарды , қандай нөмерлі инелермен тігеді?Ж:70-80-90
215 Иненің жуан бөлігін қалай атайды?Ж:колба
216 Бисер неден жасалады?Ж:шыныдан
217 Шұбат әзірлеудің дайындалу тәсілдері?Ж:сапыру
Шпор алфавит
«жартылай бел айналымы нық » әдептік таңбасын анықтаңыз. ЖБа
А дәрумен көп тағам. Айран
А дәрумені көп тағам түрі:сәбіз
Адам-көркем бейне типіндегі мамандық дизайнер
Адамның тәбеті нашарлайды,басы айналады, әлсірейді,бұлшықеттері және іші ауырғандағы диагнозы:дизентерия
Алғашқы тігін машинасын шығаратын зауыт ашылған Ресейдің қаласы. Подольск
Алғашқы тігін машинасының жобасын ұсынды. Лянардо да Винчи
Алдымен ойлау, содан кейін жоспарланған нәрсені бүге-шүгесіне дейін анықтап алу өңдеу:Жоспарлау
алдыңғы бойдың бел сызығына дейінгі ұзындығы (Албұ) Алдыңғы жағынан мойынның иық ылдиы бойымен кеуде безінің шығыңқы нүктесі арқылы бел сызығына дейін
Алдыңғы жағынан мойынның иық ылдиы бойымен кеуде безінің шығыңқы нүктесіне дейін. кеуде биіктігі
Артқы бойдың қынамалық тереідігінің өлшемі. 3см
Атеросклерозбен ауыратын адамдар пайдаланатын көкөніс. Орамжапырақ
Атеросклерозбен ауыратын адамдар пайдаланатын көкөніс:орамжапырақ
Ауылшаруашылық жұмысын жоспарлау және ұйымдастырумен айналысатын маман. Аграном
Әдіпті қалтаның жоғарғы жағы үшін қалдырылатын қосымша. 3-4 см
Әр түрлі өнімді шығарып өнімді шығарып сатқанға дейін жұмсалған шығынды есептеу әдісі.
Әр-түрлі өнімді шығарып сатқанға дейін жұмсалатын шығынды есептеу әдісі:өзіндік құн калькуляциясы
Бағалы аң терісінен тігілген бас киім. Бөрік
Барлық уақытта тұтынушыға жұмыс істейтін кәсіпкер қандай факторға байланысты. Тәуекел-сұраныс
Басқару принципінен, қызметінен әдісі мен технологиясынан тұрады. Менеджмент жүйесі
Басы үшкір заттарды сақтау тәртібі. Тартпада ұста
Бел сызығына айналдыра алынатын өлшем. ЖБа
Бел сызығының айналдыра алынатын өлшем. Жба
Белдемшені кез келген фосонда тігу үшін негізгі сызбада пішім бөлшектеріндегі қандай қағиданы біліп алу керек. Сызық бағыттарының өзгеру қағидасын
Блузканы өңдегенде көктеуді неден баспау керек . бүкпелерді көктеуден
Блузканы өңдегенде көктеуді неден бастау керек. Бүкпелерді көктеуден
Бөлшек қиығынан тігімге дейінгі аралық. Тігіс, ені
Бұйым бөлшектерін қандай бағытта үтіктеу керек. Бойлық жіп бағытымен
Бұйымдағы иық тігістеріне қосымша . 7 млн
Бүйрегі , асқазаны,ішегі,ауыратын адамдарға жеуге болмайтын көкөніс:сарымсақ
В тобындағы дәрумендері едәуір көп кальций тұзды да жеткілікті көкөніс. Қықанақ
В тобындағы дәрумендері едәуір көп кальций тұзы да жеткілікті көкөніс:қызанақ
Вискоза талшығынан амиакты мыс талшығынан жасалған материалдарды дәке мата, қойып қанша С-та үтіктейді. 160-180
Вискоза талшығынан аммиакты мыс талшығынан жалған материалдарды дәке , мата қойып қанша градуста үтіктейді 160-180 градус
Дастарқанға жеңіл тамаққа арналған шанышқыны қою тәртібі. Оң жаққа, тәрелкеге жақын, тәрелкенің үстіне
Дымқыл – жылулықпен өңдеу процесі. Үтіктеу, басу, булау
Екі тығырықтың арасындағы жіпті ұстап тұратын жіп реттеуіш. Жіп тартқыш тығырық (шайба)
Ең алғаш жоғарғы , төменгі жіптен тұратын шөрнекті машинасы ойлап табылған жері. Америка
Ең алғаш жоғары және төменгі жіптен тұратын шөрнекті машинасын ұсынған кім. Уолтер Хаит
Ең алғашқы жоғарғы ж/е төменгі жіптен тұратын шөрнекті машинаны ұсынды. Уолтер Хаит
Жағасы құлын терісінен тігіліп, ұзартылған тон. Жарғақ тон
Жартылай жазылатын өлшемдер. ЖМа
Жарық жерде сақтағанда зиянды ащы солонин жинайтын көкөніс. Картоп
Жарық жерде сақтағанда зиянды, ащы зат-солонин жинайтын көкөніс:картоп
Жасырын тігім кезінде ирен тәріздес иненіңмені қаншаға тең. 2-3 см
Жең бөлшектерін параллель ажырату арқылы қандай фосондағы бөлшек пішімдерін алуға болады. Фонарик, кең қанатты, жиырмалы
Жеңді қиық шетінен қанша мм қалдырып көктейді. 10-15мм
Жоғарғы деңгейлі кәсіби жарамдылық. Қабілеттілік
Жұқа маталардан дайындалған бұйымды нешінші номерлі инемен тігеді. 70-80-75
Жұқа тығыз, полотналық әдіспен тоқылған мақталы мата . поплин
Жұмсақ бығарыдан тігілетін, қонышына ою-өрнек салып, табансыз, ұлтансыз, негізінен үйде киетін жеңіл аяқ киім. Мәсі
Жұмысқа қабылдануға, өзі туралы жақсы пікір тудыруға себеп болатын кәсіптік мәлімет. Түйіндеме. Электр плитасымен жұмыс жасаған кездегі қауіпсіздік ережесі. Жұмыс аяқтағаннан соң электр плитаны тоқтан ажырат
Жіп катушкасынан келген жіпті ұстап тұратын бөлшек. Тартқыш тығырық
Жіпті босатып , немесе қатты тартып реттейтін бөлшек. реттеуіш
Инженер мамандығы қай топқа жатады:техника
Кашемир, фланель,бумазия, шотланка маталары тоқылатын өрілуі түрі. Саржалық
Кәсіпорындардың қандай түрлері бар өндірістік, коммерциялық,қаржылық
Кесте тігушінің негізгі құралы:жіп, калька,кергіш
Кестелеу тігісі кезінде машинаның жылдамдығын қалай жүргізеді . азайтып
Компьютерде мәтінді тез теріп редакциялауға , өңдеуге арналған бағдарлама:Microsoft word
Костюмдік жүн маталық қалыңдығы мен тығыздығына байланысты жібек жіп нөмірлері таңдап алынады . 100,65
Қазақ халқының дәстүрлі ыдыстары ағаштан жасалған ыдыстар:отау, зерен,тегене
Қазіргі замандағы машинаның негізін салған американдық инженер . Исан Зингер
Қайнап жатқан қазанның қақпағын ашу тәртібі . өзіңнен ары
Қалдық ең енді ұсын қолдың асты шұңқырының жанынан өлшеу. И а
Қалтаны негізгі бөлшекке жапсырып тігуде қолданылатын. Көктеп тігу
Қаржы кәсіпкерлігінде алып сатушы зат. Ақша
Лавсан матасын үтіктеу кезіндемаксималды температура. 170
Магний минералды заты көбірек кездесетін көкқніс түрін беогілеңіз:орамжапырақ,картоп,сәбіз
Мақта маталарын тігер алдында үтіктеуді көрсетіңіз. декатирлеу
Мамандыққа қойылатын кәсіби маңызды қасиеттер. Коммунникативтік кәсіби жарамдылық
Маңдайы мен құлақтарының ішкі жағына түлкі терісі тігіледі де, сырты мақпалмен, пүлішпен немесе басқа асыл маталармен сырылып тысталған. Тымақ
Мата негізді бір жағы желімді аралық төсем. Дублерин
Машина инесінің құрылысы. Қолба, стержен, ұзын және қысқа ойық
Машина тігістерінде бөлшектерді біріктіріп, соңында қайыру. Әдіптеп тігу
Машинаның жұмысшы бөлігін қозғалысқа келтіру қондырғысы. Жетек
Нарықтық экономикада жағдайында жұмыс істейтін кәсіпорынды басқарудың жаңа жүйесі: маркетинг
Нәруыздардың адам ағзасы үшін биологиялық негізгі рөлі:энергетикалық
Оймен жұмыс жасағанды ұнататын адамдар. Зерттеушілік
Отаны Солтүстік Батыс Үндістан , жылу мен ылғалды сүйетін мың жылдан бері өсіріліп келетін көкөніс:қияр
Отаны –Солтүстік –Батыс Үндістан, жылу мен ылғалды сүйетін мың жылдан бері өсіп келе жатқан көкөніс. Қияр
Өзіндік құн калькулциясы
Өлшем алуда белді алдын ала жіппен буып қою себебін анықтаңыз. Бел сызығын табу үшін
Өнімді өндіру мен сатуға жұмсалған барлық ақша:өнімнің өзіндік құны
Өңдеу барысында дымқыл жылулық процесі қандай сатылардан тұрады. Жұмсарту, бекіту
Өсімдіктерді зиянды жәндіктер мен аурулардан қорғау әдісі:агротехникалық, физикалық,биологиялық
Өсімдіктің жаңа сортын шығарумен және ауыл шаруашылығы жұмыстарын жобалы түрде жүргізумен айналысады селекционер
Полотналық тоқыма айқаспаларының қалың және үлпілдек жіптердің атауы . арқау жіп
Психолог Д.Холанд теориясы бойынша кәсіби орта тип саны. 6
Пісірілген көкөністің буын искеп ішке тарту,жоғары тыныс жолының ауруын емдеуге көмектеседі:картоп
Пішу автоматтарында ваккумдық қондырғылардың атқару қызметі:матаны жылжытпай қстап тұрады
Ресейдегі Подольск қаласында «Зингер зауыты» ашылған жыл. 1900
Сәтендік тоқумен өнірілген маталардың қасиеттері. Жақсы жиырылады.
Сұққы , ойың, бұрама, корпус, серіппе ,ысырма. Шарықты қалпақшасының құрылысы
Сырт көрінісі кең етекті белдемшені еске түсіретін шалбар. Пллацо шалбар
Табиғи маталар қасиетін анықтаңыз:тез қыртыстанған, созылмалы, ауа өткізгіш
Табыстың шығыннан артықтығын көрсететін сома. Пайда
Табыстың шығынынан артықтығын көрсететін сома:пайда
Тауар өндіруге , осы тауарды өндіруге жұмсалған еңбектен тұратын шығын:тікелей шығын
Тауар түрлеріне , оның қасиеттеріне сипаттама беруші сатушы-консултант
Тауар түрлеріне, оның қасиеттеріне сипаттама беруші. Сатушы-консультант
Тез бұзылатын азық-түлікті сақтау әдісі. Тоңазтқышта сақтау
Толық жазылатын өлшем. Бұйымның ұзындығы
Торлау кезінде тігімді нешінші реттілікке қою керек. 0-ге
Тұлға өлшемдері . . . топқа жатады. 3
Тұлғаға сәйкес келетін конструкцияны жасаған кезде дәл өлшемдері қалай өлшенеді. Орамы , ұзындығы, ені
Тұт жібек құртының қуыршақтарын неше күннен кейін жинайды. 8-9
Тігін инесімен жұмыс жасаған кездегі қауіпсіздік ережесі . арнайы қорапқа не инеқорапқа сал
Тігін машинасына арналған алабұйым. Бауды бүгіп тігетін табан
Тігін машинасында басқышқа (аяққа) қысымды күшейту арқылы тігістің жылдамдығын жоғарылатады. Аяқ жетекті машина
Тігін машинасында үтікте күтпеген жағдайлар орын алғанда. ток көзінен ажырату
Тігін машинасының ең алғаш жобасын ұсынды. Лянардо да Винчи
Тігін машинасының инесінің құрылысы. колба, оқташа,ұшы.
Тігін машинасының шусыз жұмыс жасауы……. байланысты. Күтіміне
Ұлттық сипаттағы осы заманғы киімдер стилі. Этникалық
Үй экономикасын дұрыс жүргізу. Жоспарланған бюджет
Халықтық медицинада бұл көкөністің бактерицидтік қасиеттері гайморит, бронхит, тыныс алу жолдарына қарсы қолданылады:
Шарықты қалпақшаның құрылысы. Сұққы,ойық, бұрама, корпус, серіппе, ысырма
Ыдысты сұйықтыққа толтырғанда ернеуіне қанша см жеткізбейді. 4-5 см
Ыстық сұйықтармен ( су,сорпа,ж/е т.б) жұмыс істегенде. ыдыстың ішіндегі сұйықтық ернеуінен аспау керек.
Экономика саласының атасы: Смит
Экономист грек тілінен енген «Эйкос» «Номос» деген сөздердің мағынасы. Шаруашылық заңы
Электр қуатымен жұмыс жасайтын аспаптарды электр желісінен ажырату тәртібі. Құрғақ қолмен
Электр машиналарымен жұмыс жасар кезде алдымен не істеу керек. Ақауын тексеру
№ 3
«Капуста» деген сөз қандай сөзден шыққан? Ж: «капут»
«Кофе» деген сөз қандай сөзден шыққан?Ж:каффы
Айқас тігіс қандай тігіс түріне жатады?Ж: шет тігіс тігуге
Айранды қалтаға құйып, сүзуден алынатын сүт өнімі.Ж: қатық
Аксесуарларға не жатады? Ж: қолшатыр, шарф
Алжапқыш тігу үшін алынатын өлшемдер. Ж: бұйымның ұзындығы , бел шеңбері
Алжапқышқа қандай қалта өңделеді? Ж:жапсырма қалта
Алжапқышты қандай матадан тіккен жөн.Ж: шыт мата
Алжапқыштың сызбасын қандай масштабпен сызады?Ж:М1:4
Арнайы тігіс реттеуіш құрылғының көмегімен тігістің ұзындығы қанша мм-ге дейін өзгереді?
Асақарт бәйбішелер қандай кимешек киген?Ж:шалма
Астыңғы жіп реттеуіш . Ж: шөлмек
Ашытқылар- бұл не?Ж:микрооргрнизмдер
Балалар тамағына және емдәмдік тағам түріне жататын көже.Ж: асқабақ көжесі
Балық құрамындағы ең маңызды көрсеткіш.Ж: майлылығы
Балықты тазалап, тұз сеуіп, неге аунатып алады да өсімдік майына қуырады.Ж: ұнға
Балықты тоңазытқышқа салғанда нег орайды?Ж:дәмі шықпас үшін
Баө-қалай өлшенеді?Ж: бел сызығы арқылы
Бисер неден жасалады?Ж:шыныдан
Болат ыдыстар неден жасалған ?Ж:хроникеольді болаттан жасалған
Бутербродты әзірлегендегі артық тағамда ата.Ж:сүт
Бұйымдардың кесіктерін өңдейтін бөлшек. Ж: әдіп
Бұл тағамдар құрамында қант,май және жұмыртқасы көп ұннан жасалады.Ж:кондитер бұйымдары
Бір немесе бірнеше көкөніс түрлерінен дайындалатын тағам. Ж: салат
Бірнеше заттың көркем жиынтығы.Ж:композиция
Вермишель қандай болады?Ж:таспа тәріздес
Дастарқан мәзіріндегі қай асты жатардан 1-2 сағат беру керек.Ж: кешкі ас
Дәмді және құнарлы тағам әзірлеу өнері.Ж: аспаздық
Дәмді,кенеулі қою сусын.Ж:айран
Дәрігер киімі киімнің қай түріне жатады?Ж: өндірістік
Ең алғаш рет тігін машинасының жобасын ұсынған кім?Ж:Леонардо до Винчи
Ең бір тұрақты, ғасырлар сүзгісінен өткен , мүлдем өзгермейтін «сәннен тыс» бүйымдар қай стильге жатады? Ж:классикалық
Ерте заманда ине орнына не пайдаланылған?Ж:балық,қылқаны,сүйек
Ертеде қазақтар қымызды қыз баласынына арнап ктмешек, шүберек тіккізген, не үшін?Ж:анаболу үшін
Етегі тізеден жоғары келген қысқа тон.Ж:камзолша
Еттің құрамында неше пайыз су мөлшері бар?Ж:45-75 пайыз
Ж:0-4мм
Жаңа сауылған сүттің қандай қасиеті бар?Ж:бактерияны жоятын
Жентті қандай тағамдардан дайындайды?Ж:тары,қант,май,ірімшік
Жеңді бұйыммен уақытша қосу тігімі.Ж: қосып көктеу
Жеңсіз әйелдер киімі.Ж: жейде
Жеңсіз әйелдер киімі.Ж:камзол
Жоғарғы сатылы көк өсімдіктертобын қандай өсімдіктер деп атайды? Ж:мәдени
Жоғары сатылы көк өсімдіктер тобын қандай өсімдіктер деп атайды?Ж:мәдени
Жұқа маталарға нешінші номерлі ине пайдаланады. Ж: 90
Жұқа маталарды , қандай нөмерлі инелермен тігеді?Ж:70-80-90
Жылу сақтағыш матаның қай қасиетіне жатады? Ж:гигиеналық
Жібек шаруашылығының отаны.Ж:Қытай Бұйымдарды торлауға арналған арналған бөлшек?Ж:платформасы Этникалық стильге жататын киім топтамасы.Ж:ұлттық киімдер
Жібек, крепдешин маталарды қалай үтіктеу керек? Ж: су шашып Жанышқан тарыдан қандай ұлттық тағам дайындалады? Ж: май сөк
Жіп тоқыма өндірісіне түсіп , одан не жайындалады? Ж: мата
Иненің жуан бөлігін қалай атайды?Ж:колба
Иненің нөмерін неге байланысты таңдайды? Ж: мата түріне
Иненің сынуының себебі. Ж: иненің номері ата қалыңдығына сәйкес келмесе,матаны тартса
Иненің ұзын науашағы орналастырғанда қайда қарауы тиіс.Ж:машина жұмыс істеп жатқан адамға
Иіру фабрикаларында жүн мен жібек талшықтарынан не иіреді?Ж: жіп
Картопта қанша В-1 дәрумені бар?Ж:0.12 Қосымша дегеніміз .Ж:еркін қонымдылыққа арналған қосымша. «Гадэ» белдемшені қай стильге жатқызады?Ж:романтикалық Қышқыл сүт тағамдар.Ж:айран ,сүзбе,қатық
Картоптан, жүгеріден,күріштен және бидайдан жасалатын, ақ түстес,иіссіз әрі дәмсіз ұнтақ өнім ол не?Ж:крахмал
Кастрөл, қазан қандай ыдыстар топтамасына жатады? Ж:асүй ыдыстары
Кесте тігу деген не? Ж: мата, киізге өрнек салып тігу.
Кесте тіккен кезде матаға ине иен жіпті қалай таңдайды?Ж: матаның қалың, жұқалығына
Киімге қойылатын талаптар.Ж:әсемділігі,ыңғайлылығы
Киімнің киілу мерзімін ұзартып, матаның төзімділігін арттыру үшін не керек ? Ж: дұрыс күтім
Костюм бөліктерінің шама жағынан бір-біріне қатынасы. Ж:пропорция
Костюм бөліктерінің шама жағынан бір-біріне қатынасы.Ж:пропорция
Көйлек тігуге қажетті өлшемдер.Ж:Мжо,Кжо,Кб,Абұ,Бұ
Көкөністерді тураудың неше түрі бар?Ж:5
Көктемге дейін сақталған картопта қанша есе С дәрумені кемиді?Ж:3-4 есе
Көктеу деген не?Ж: машинамен тігер алдындағыәзірлік процесс
Көпжылдық өсімдіктер тобына жататын гүлдерді қалай атайды?Ж: жабайы Иініш( кокетка қай жерде орналасады? Ж: бұйымның жоғарғы жағында Былғарыдан тігілген қонышсыз кебісті қай аяқкиімнің сыртынан кигізеді?Ж: мәсі Матаны қатар тігіммен сырып тігуге арналған табан .Ж: сызғышты табан
Қазақ халқының негізгі азық- түліктік өнім ұзақ уақыт бойы қандай тағамдар болған?Ж:ет пен сүт
Қазақстанда мақта өсетін аймақ?Ж:Оңтүстік Қазақстан
Қазақтың ұлттық тағамы. Ж: бауырсақ
Қай өнімде 50-70пайызы май мен белок бар. Ж: жаңғақ Қандай балықтан котлет дайындайды?Ж: шабақ балықтан Машина инесінің қызметі қандай? Ж: тігіс жүргізу Эстетикалық талапқа не жатады?Ж: киімнің әдемі және сәнге сәйкес болуы Жеміс ағаштарын кемірушілердің зақымдануынан қорғау барысы.Ж:әктеу Қымыздығ қандай қасиеті бар?Ж: емдік Құрақ түрлері қандай болады?Ж: геометриялық фигуралар тектес Қандай май қоспа нан өнімдерін білесіңдер?Ж: құрамында жұмыртқасы көп өнім Табиғи талшықтарға қандай өсімдіктер жатады?Ж: мақта, зығыр
Қай ыдысты ұқыпты ұстамаса шынысы ұшып кетеді?Ж:шаңылтыр ыдыс
Қақпақ деген не? Ж:қалта бөлшегі
Қалта тілігін жауып тұратын не?Ж: жапрақша Қайнатылған ет тағамын мүздатқышта сақтау мерзімі.Ж:48 сағат Бутербродтарды қандай жерде алып шыққан ыңғайлы?Ж:сейіл-серуендерде Адам денесін құраушы материал.Ж:нәрұыздар Мусс, желе жасау үшін қандай тағам желімін пайдаланады?Ж: желатин Ылғалдыжылулық өңдеуде , жуған кезде матаның өлшемі кішірейеді, оны қалай атайды?Ж: матаның отыруы
Қалың маталарды нөмерлі инелермен тігеді ? Ж:100-120
Қамырдың үгілуін күшейтетін компонент.Ж:май
Қандай балық түрінен икра алынады? Ж:Бекіре
Қандай ерекшеліктер арқылы матаның оң және теріс беттерін анықтауға болады?Ж:суреті және жылтырлығы
Қандай киім сұлу киімге жатады?Ж:кенеп
Қандай ұсақ туралған ет ашық отқа пісіріледі?Ж:кәуап
Қой жүнінен тоқылған шекпенді кімдер киген?Ж:кедейлер
Қол жұмысын орындағанда, ескеретін қауіпсіздік ережесі. Ж: инені салуға , киімге қадауға болмайды
Қуыршақтағы жібек жібінің ұзындығы қанша метрге жетеді?Ж:700-800м
Құймақ дайындау үшін қандай қамыр пайдаланылады? Ж: сұйық
Құнарлы топырақты су шайып , жел айдап әкететін құбылыстыне деп атайды?Ж: топырақ эрозиясы
Құрақ қандай фигуралардан тұрады?Ж:үшбұрыш,төртбұрыш
Құрамында алколоид-кофеин бар, ол мидың қан тамырын кеңейтеді, тыныс жолдарының қызметін жақсартады. Ж: кофе
Қыз- келіншектерге арнап тігілген етік:Ж: сапиян етік Жұмыртқа қосылған макаронның құрамында нелер бар?Ж: жұмыртқа, сүт, май Бағланның етін қазанға жілік-жілігімен қуырып даярланатын тағам.Ж:сірне
Қыздырып пісірілген көкөніс тағамдарынан қуырылған тағамдардың айырмашылығы неде ? Ж:езу арқылы
Қысқы сүтке қарағанда , жазғы сүттен алынған сары майдың түсі қандай болады?Ж: сары түс Матаның сапасы көбінесе ненің құрамына байланысты? Ж: талшықтардың Түтікше тәріздес макарон өнімі. Ж: рожки Матаның гигиеналық құрамы несімен ерекшеленеді?Ж:ауа өткізгіштігімен, жылу сақтағыштығымен . Жүн маталарды табиғи жолмен қайдан алады?Ж: қой,ешкі,түйеден Дайын ботқаныңисапасына қандай талаптар қойылады? Ж:біркелкі, түйіршіксіз
Макарон өнімдерінің пісу уақыты.Ж:20-30 минут
Макорон пісірудің қандай тәсілі бар?Ж:аз суға,көп суға
манер,сипат,ерекшелік-бұл?Ж:стиль
Мата неден өңделеді?Ж: талшықтан Қабырға, құйымшақ кімге тартылады? Ж: ұзатылған қызға Шілтерлерді тік немесе ирек тәрізді тігіспен қосып тігу үшін қандай табанды пайдаланады?Ж:тіккіш табан
Матаны қатар тігіммен сырып тігуге арналған табан .Ж: сызғышты табан
Матаның беріктігі, отыруы,драптануы қай қасиетіне жатады?Ж: физикалық
Матаның өңделу жолын белгіле.Ж: талшық-жіп-мата-киім Көкөністің қай түрінен картоп алынады? Ж: картоптан
Машина инесіне жіпті қалай сабақтайды? Ж:ұзын науашық жағынан сабақтайды.
Машина тігістерінің сапасына не әсер етеді?Ж:үстінгі және астынғы жіп реттеуіштердің дұрыс сабақталмауы
Машинаға майдықандай мөлшерде тамызу керек ?Ж:1-2 тамшы
Машинадағы біріктіру тігістерін ата. Ж:қайыптігу, бастыра тігу.
Негізгі жіп қалай орналасады. Ж: матаның ұзына бойымен
Неден барлық ауыру қашады мақал бар?Ж: пияздан
Орамжапырақты қалай турайды? Ж:шаршылап, шыбықша
Орынжайлардың ішкі кеңістігі мен жиһазды , сәндік жасау, жабдықтардың үйлесімділігі. Ж: интерьер
Өзін ұстай білудің бекітілген тәртіп реті.Ж: этикет
Өлшем, тәсіл,іс-қимыл бейнесі,әлеуметтік экономикалық құбылысы, бір талғамның уақытша болуы –бұл?Ж:сән
Өңірдің қайырылған бөлігі.Ж: қайырма
Өңірдің қайырылған бөлігі? Ж: қайырма
Өте жұқа маталарды қандай машина тігіспен тігеді?Ж: майда тігіспен
п Итаяқ кимешекті қай жастағы әйелдер киген?Ж:40
Пісірілген кондитер бұйымдарына хош иіс пен дәм беру үшін тәтті әрі хош иісті зат қосады.?Ж: ванилин
Рагу .Ж:ұсақталып туралған шалаөнім Әйел адамдардың көйлегінің алдына таққан бұйым.Ж: өңір Сапасына тоқылу және өңделу түріне байланысты жібек маталардың түрлері .Ж:жеңіл және жұмсақ , қатты не жіңіл қыртыстанады.
Ресейдегі тігін машинасын шығаратын зауыт қай қалада орналасқан?Ж:Подольск
Салқын тағамның градусы.Ж:10
Саптама етіктің ішіне не киеді? Ж:шұлғау
Саржалық айқаспамен қандай мата түрлері тоқылады? Ж:кашемир, шотланд, бәмәзи
Сән киімдерін шығаратын кімдер?Ж: сәнгерлер
Синтетикалық талшықтар щикізатые неден алады?Ж: газ,мұнай,көмір қалдықтарынан
Стеклярустың бисерден айырмашылығы.Ж:змм түтікше тәрізді
Стильдің неше түрі бар? Ж:4
Суда тез еритін қопсытқыш. Ж: ас содасы
Сүзбе қалай дайындалады?Ж:сүтке айран қосу
Сүзбе қалай дайындалады?Ж:сүтке айран қосу
Сүтқоректілердің майына қарағанда, балықтың майы қандай болады?Ж:сұйық
Сүтті пастерлеу деген не?Ж:сүтті 80-850С дейін қыздыру
Сүттің ең бағалысы.Ж:жаңа сауылған сүт
Сүттің ішіндегі ең құнды тағамдық заты?Ж:белоктар
Табиғи жібек – өте жіңішке,нәзік жіп,оны қайдан алады?Ж:жібек құртының қуыршағынан
Табиғи кофе қандай ағашиың дәні?Ж: тропикалық
Тағам даярлаудың қандай негізгі әдістері бар? Ж:қыздырып өңдеу әдістері Қатыққа тұз қосып кептірілген сүт өнімі. Ж:құрт Қоректік заттарды сақтау үшін шикіетті қандай суға салады? Ж: ыстық суға Тағамдық құндылығына қарай жармалар қанша топтарға бөлінеді?Ж:3 топқа Макарон өнімдерін неше тәсілмен пісіреді? Ж: 2 Белдемше көне тас ғасырында нені беліне қыстырып қолданған кезден пайда болған?Ж: аң терісін
Тамақты дайындамас бұрын міндетті түрде нені сақтау керек?Ж:тазалық-гигиеналық талаптарды
Тамыр жемісті көкқністі ата.Ж:сәбіз
Тамыр сабақты жемістерде қандай пайдалы заттар бар?Ж:крахмал,ақуыз,қант,минерал
Тамыр сабақты жесістерде қаедай пайдалы заттар бар? Ж: ақуыз, крахмал, қант, минерал
Тефлон ыдыстың ішкі беті тефлонмен және немен қапталған?Ж: күрделі полимер
Топырақтың құнарлылығын неге байланысты бағалайды. Ж: қарашірік
Төс еті кімге тартылады? Ж: күйеу балаға
Тұзды бутербродты дайындау үшін не қажет?Ж: ірімшік, пияз, ысталған балық, тұздықтар Машина тігістерін ата .Ж: жөрмеу, бастыра тігу, әдептеу
Тұтас пішілген жағалар атаулары .Ж: «шәлі», «апаш»
Түйеден алынған сусын түрі ? Ж:шұбат
Тығыз әрі қалың маталарды қандай тігіспен тігеді?Ж: ірі тігіспен
Тігін ине конструкциясын ойлап қай ғасырда тапқан? Ж:ХІХ ғасырдың 30 жылдары Америкада
Тік белдемше киімнің қай стильіне жатады?Ж:классикалық
Тік белдемшеге матаның шығынын есептеу, егер БҰ 60 см болса?Ж:ені 1,5м БҰ 60 см
Тіс тетігіқандай қызмет атқарады?Ж:матагы жылжытады
Ұзындығы мен ені бойынша адам мүсінінің пропорциясына жақындау келетін геометриялық фигураларға келетін сыртқы кескіні. Ж: сұлба
Ұқыпсыз сақталған ұнда не пайда болады Ж: құрт
Ұнды електен өткізудегі мақсат. Ж: бөтен заттар алу
Үгілмелі қамырдан жасалған бұйымдарды қандай температурада пісіреді? Ж: 180-220С
Үй гүлдерін қалай көбейтеді?Ж:көшет Егер май жанып кетсе не істеу керек?Ж:дымқыл шүберекпен өшіру Лекало деген не?Ж:қағазға түсірілген үлгі
Үйде азықтарды өлшеп алу үшін не пайдаланылады? Ж: стакан мен қасық
Үшкір және өткір аспатарымен істеген кезде екінші адамға қалай беру керек?Ж:ұшын өзіне қаратып беру керек
Фарш қандай еттен дайындалады?Ж: сан етінен Жаңа сауылған бие сүті қалай аталады?Ж: саумал Қымызды қалай ашытады? Ж: қымыз Мал тезегіне көміп пісірген нан түрі.Ж:көмбе, таба Венгрияда алжапкышты «шурц» деп атайды оны кімдер киген?Ж: ер адамдар
Физикалық – механикалық құрамына матаның нелері жатады?Ж: мықтылығы,қыртыстануы,төзімділігі
Француз сөзі заттың сыртқы көленкесінің мағынасын білдіреді,ол не?Ж:сұлба
Халаттың оң жағына орналасқан қалта.Ж: жапсырма қалта
Халықтың көпшілігі тұтынатын бөрік түрі. Ж:түлкі
Халықтың, дәуірдің, топтың тұрақты қалыптасқан жалпыға ортақ термині қалай аталады? Ж: костюм
Химиялық талшықтар қандай түрге бөлінеді Ж: жасанды синтетикалық
Шұбат әзірлеудің дайындалу тәсілдері?Ж:сапыру
Шығармашылық жоба деген не?Ж:шығармашылық жұмысы Тағамды безендіруге арналған и көкөністер мен жеміс-жидектердікөркемдеп ою өнері.Ж:карвинг Мерекелік жіне фуршет дастархан жасақтаудың негізгі талабы.Ж:адамдарға ыңғайлыдағдай жасау
Шыңылтыр ыдыс қышқылдар мен сілтілердің әсеріне төзімді ме?Ж:төзімді
Ылғалды жинастыру неше рет жүргізіледі?Ж:аптасына 1 рет
Ыстық тағамның градусы-Ж: 50-70
Іс машинаға отырмас бұрын нені білу керек? Ж: техника қауіпсіздігін
Электр пешімен жұмыс кезінде қандай ережені сақтау керек?Ж: қол су болмауы керек
Электр плитамен жұмыс істеу ережелерін білу керек: Ж:кастрөл м ен табаның түбі пеш дискісінің диаметріндей болу керек
1-ТЕSТ.КZ - ПББ ҰБТ
Образцы тестов для аттестации педагогических работников
- Только актуальные online тесты
- Тренируйся c 1-ТЕSТ.KZ к НКТ ОЗП ЕНТ МОДО ВОУД
- Поделитесь результатами в социальных сетях
1-TEST.KZ - решение для преподавателей, желающих повысить квалификацию и подтвердить компетентность в области педагогического мастерства. Предлагаем услуги по подготовке к аттестации учителей с помощью нашей платформы.
Наша платформа предлагает не только теоретические материалы, но и практические упражнения, которые помогут лучше понять и запомнить материал. Получите доступ к широкому спектру учебных видеоматериалов, презентаций и тестов, которые помогут вам подготовиться к аттестации преподавателей
Используя нашу платформу, сможете ускорить процесс подготовки и сократить время, необходимое для освоения материала. В результате сэкономите время и силы для решения более важных задач, включая работу и семейные дела.